Dla jakiej wartości parametru m...? Twierdzenie Bezouta.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Dla jakiej wartości parametru m...? Twierdzenie Bezouta.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie polecenie:
Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ w}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ q}\)?
a) \(\displaystyle{ w(x) = x^{3} + 5x^{2} + mx + 3}\)
\(\displaystyle{ q(x) = x + 3}\)

Podzieliłem wielomian, wyszło mi tak: \(\displaystyle{ x^{2} + 2x + m - 6}\), a reszta: \(\displaystyle{ r = -3m + 21}\).
Czy dobrze rozumiem, by wyznaczyć parametr \(\displaystyle{ m}\) w taki sposób, by reszta dała 0? Czyli rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ 0 = -3m + 21}\)? Proszę o odpowiedź, a jeśli się mylę to o wskazówki. Pozdrawiam.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dla jakiej wartości parametru m...? Twierdzenie Bezouta.

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ W(-3)=0}\)

To wynika z tw. Bezouta, ale twój sposób jest dobry.
ODPOWIEDZ