Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{2003}+1}\) przez \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2} -1}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2011, o 13:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
Szukana \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
A \(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+R(x)}\) i możesz liczyć \(\displaystyle{ W(1)}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)}\)
A \(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+R(x)}\) i możesz liczyć \(\displaystyle{ W(1)}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ Q(x)}\) okaże się nieistotne.
Licz teraz \(\displaystyle{ W(1)}\) i \(\displaystyle{ W(-1)}\) z tego co podałem i przyrównaj z tym co otrzymałaś.
[edit] W tym drugim Twoim poście analogicznie.
I małe wyjaśnienie.
Skoro \(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)\quad reszty\quad R(x)}\) to z tego masz W(x) takie jak podałem.
Licz teraz \(\displaystyle{ W(1)}\) i \(\displaystyle{ W(-1)}\) z tego co podałem i przyrównaj z tym co otrzymałaś.
[edit] W tym drugim Twoim poście analogicznie.
I małe wyjaśnienie.
Skoro \(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)\quad reszty\quad R(x)}\) to z tego masz W(x) takie jak podałem.