Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b liczba \(\displaystyle{ 1 + \sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=3x ^{3}+ax ^{2} +bx+12?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
to wiem, doszłam do takiej postaci
\(\displaystyle{ a(1+ \sqrt{3} ) ^{2} +b(1+ \sqrt{3})-6(2+3 \sqrt{3} )=0}\)
\(\displaystyle{ a(1+ \sqrt{3} ) ^{2} +b(1+ \sqrt{3})-6(2+3 \sqrt{3} )=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
\(\displaystyle{ a(1+ \sqrt{3} ) ^{2} +b(1+ \sqrt{3} )-12+18 \sqrt{3} =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
a już wiem, pomyłka. \(\displaystyle{ a(1+ \sqrt{3}) ^{2} +b (1+ \sqrt{3} ) +42 +18 \sqrt{3} =0}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
Wyrażenia z niewiadomymi zostawiasz z lewej, a wyrazy wolne przenosisz na prawo.
Wymnażasz nawiasy i grupujesz tak, aby jeden ze składników wynosił \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \left( \ldots\right)}\)
Wymnażasz nawiasy i grupujesz tak, aby jeden ze składników wynosił \(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \left( \ldots\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 19 wrz 2011, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 17 razy
Dla jakich całkowitych wartości współczynników a i b
\(\displaystyle{ W(1 + \sqrt{3}) =0}\)
rozpisz sobie dokładnie, później porównaj odpowiednie rzeczy.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-12 \\ b=6 \end{cases}}\)
rozpisz sobie dokładnie, później porównaj odpowiednie rzeczy.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-12 \\ b=6 \end{cases}}\)