Wyznacz wzór tego wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 436
- Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Wyznacz wzór tego wielomianu
Wielomian W(x) jest czwartego stopnia i ma dwa pierwiastki dwukrotne: 3 i 6. Wyznacz wzór tego wielomianu, wiedząc, że do wykresu należy punkt A(4,8)
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Wyznacz wzór tego wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = a(x-3)^2(x-6)^2 \\
W(4) = 8 \\
W(4) = a\cdot 1^2 \cdot (-2)^2 = 4a \\
8=4a \\
a=2 \\
W(x) = 2(x-3)^2(x-6)^2}\)
W(4) = 8 \\
W(4) = a\cdot 1^2 \cdot (-2)^2 = 4a \\
8=4a \\
a=2 \\
W(x) = 2(x-3)^2(x-6)^2}\)