Teoria - twierdzenie Hornera

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
m?odyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy

Teoria - twierdzenie Hornera

Post autor: m?odyM »

Witam
Dziś mam problem tego typu, że wiem jak policzyć zadania, ale nie bardzo rozumiem skąd to się bierze.

Muszę skorzystać ze schematu Hornera i sprawdzic czy podana liczba jest pierwiastkiem określonego wielomianu.
No więc tworzę sobię tabelke itd. dzielę wielomian przez ten niby pierwiastek i jeśli reszta wyjdzie 0 - to dana liczba jest pierwiastkiem wielomianu. Jeśli reszta wyjdzie różna od 0 to liczba pierwiastkiem nie jest.

Okej, wiem jak to zastosować, ale nie wiem skąd to się bierze(to ze jesli podziele wielomian przez liczbę, która jest jego pierwiastkiem to otrzymam reszte równą 0 w tabelece Hornera). Nie lubię robić zadań, nie rozumiejąc co tak na prawdę wykonuje. Proszę Was więc o przystępne wytłumaczenie z czego to wynika.


pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Teoria - twierdzenie Hornera

Post autor: Mistrz »

Co to znaczy podzielić \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\)? To znaczy wymyślić takie wielomiany, żeby była równość \(\displaystyle{ W(x) = P(x)Q(x) + R(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ R(x)}\) (nazywany resztą) ma stopień mniejszy niż \(\displaystyle{ P(x)}\).

W Twoim przypadku wielomian, przez który dzielimy to dwumian \(\displaystyle{ x-c}\). Jego stopień jest równy 1. Stąd reszta, która może Ci wyjść jest stopnia mniejszego niż 1, czyli po prostu jest liczbą. Czyli otrzymujesz \(\displaystyle{ W(x) = (x-c)Q(x) + d}\), gdzie \(\displaystyle{ d \in \mathbb{R}}\). Chyba widzisz, że po podstawieniu \(\displaystyle{ x=c}\) daje to \(\displaystyle{ W(c) = d}\)?
młodyM pisze:Nie lubię robić zadań, nie rozumiejąc co tak na prawdę wykonuje.
Masz ode mnie plusa za takie podejście
młodyM pisze:jesli podziele wielomian przez liczbę, która jest jego pierwiastkiem (...)
Uwaga: tak naprawdę to nie dzielisz przez tę liczbę, tylko przez wielomian iks minus ta liczba.
m?odyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy

Teoria - twierdzenie Hornera

Post autor: m?odyM »

Dzięki wielkie
Teraz wszystko już jasne
Szkoda że w podręcznikach nie jest to wytłumaczone tylko jest podana metoda
Mistrz pisze:
młodyM pisze:Nie lubię robić zadań, nie rozumiejąc co tak na prawdę wykonuje.
Masz ode mnie plusa za takie podejście
Inaczej nie wyobrażam sobie zabawy z matmą, jeśli coś rozumiem to wtedy mogę dalej sobie kombinować i rozpatrywać, a co by było gdyby, wtedy dopiero wiem że umiem : )
ODPOWIEDZ