Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: sYa_TPS »

\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + x^{2} - 3 - 3 \sqrt{3}}\)

Pierwszy pierwiastek to \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) jeżeli go podstawię do hornera nie umiem wymyślić drugiego pierwiastka. Proszę o pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: piasek101 »

Dalej masz kwadratowe - to z delty idzie.
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Erurikku »

\(\displaystyle{ (x^{3} -3 \sqrt{3} )+ (x^{2} -3)\\
(x- \sqrt{3} )(x^{2} + \sqrt{3} \cdot x+3) + (x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})\\
(x- \sqrt{3})(x^{2} + \sqrt{3} \cdot x+3 + x+ \sqrt{3})\\
(x- \sqrt{3})\left[ x^{2} + ( \sqrt{3} +1)x +3+ \sqrt{3}\right] \\}\)


Teraz w drugim nawiasie masz równanie kwadratowe - liczysz sobie deltę i pierwiastki. No i masz postać iloczynową.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: sYa_TPS »

Erurikku pisze:\(\displaystyle{ (x^{3} -3 \sqrt{3} )+ (x^{2} -3)\\
(x- \sqrt{3} )(x^{2} + \sqrt{3} \cdot x+3) + (x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})\\
(x- \sqrt{3})(x^{2} + \sqrt{3} \cdot x+3 + x+ \sqrt{3})\\
(x- \sqrt{3})\left[ x^{2} + ( \sqrt{3} +1)x +3+ \sqrt{3}\right] \\}\)


Teraz w drugim nawiasie masz równanie kwadratowe - liczysz sobie deltę i pierwiastki. No i masz postać iloczynową.
Dobrze więc:

\(\displaystyle{ ( \sqrt{3} + 1 )^{2} - 4 ( 3 + \sqrt{3} )}\)
\(\displaystyle{ 3 + 2\sqrt{3} + 1 - 12 - 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ -8-2 \sqrt{3}}\)

To jest delta. Pierwiastek z delty to:

\(\displaystyle{ \sqrt{-8-2 \sqrt{3}}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{-2 \sqrt{2}-2\sqrt{3} }}\)

\(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) wychodzą bardzo skomplikowane, coś zepsułem?
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Erurikku »

\(\displaystyle{ -8 - 2 \sqrt{3} <0 \\
\Delta < 0}\)

Więc nie ma miejsc zerowych.
Ostatecznym rozłożeniem wielomianu jest więc:
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{3})\left[ x^{2} + ( \sqrt{3} +1)x +3+ \sqrt{3}\right] \\}\)
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: sYa_TPS »

Ehh na siłę szukałem tych miejsc zerowych. Dziękuję.
ODPOWIEDZ