Mam takie zadanie: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia.
\(\displaystyle{ w(x)= x ^{5} - x^{3} + x^{2} - 1,\ u(x) = (x - 1)(x + 1)(x + 2)}\)
Wiem jedynie, że trzeba wykorzystać twierdzenie Bezouta o reszcie, czyli podstawić do wzoru za resztę
\(\displaystyle{ R(x) = ax^{2}+ bx+ c}\)
Ale nie mam zielonego pojęcia co zrobić dalej.
Reszta z dzielenia wielomianu bez wykonywania dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Reszta z dzielenia wielomianu bez wykonywania dzielenia
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2011, o 20:57 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Reszta z dzielenia wielomianu bez wykonywania dzielenia
Wartość wielomianu W(x) dla x=a jest taka sama, jak reszty z dzielenia wielomianu W(x) prze dwumian (x-a)
\(\displaystyle{ W(1)=R(1)\\W(-1)=R(-1)\\W(-2)=R(-2)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-1+1-1=a+b+c \\ -1+1+1-1=a-b+c\\ -32+8+4-1=4a-2b+c \end{cases}}\)
Stąd obliczysz a, b, c
\(\displaystyle{ W(1)=R(1)\\W(-1)=R(-1)\\W(-2)=R(-2)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-1+1-1=a+b+c \\ -1+1+1-1=a-b+c\\ -32+8+4-1=4a-2b+c \end{cases}}\)
Stąd obliczysz a, b, c