oblicz parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stanton, Michigan
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz parametr

Post autor: monmon »

Oblicz, dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) suma pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2}
+ (k^{3}-1)x + k^{2}+5=0}\)
jest równa ich iloczynowi.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz parametr

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta \ge 0 \\ x_1+x_2=x_1x_2 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

oblicz parametr

Post autor: Mersenne »

Wykorzystaj wzory Viete'a.

\(\displaystyle{ k=-2}\)
ODPOWIEDZ