\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{3}+5x^{2}-2x=0}\)
Jak to zacząć...? metodą grupwania mi nie wychodzi...
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 23 sty 2010, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dalekoO
- Podziękował: 50 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, o 17:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż równanie
Metodą grupowania:
\(\displaystyle{ x^4-2x^3+x^2-2(x^3-2x^2+x)=x^2(x^2-2x+1)-2x(x^2-2x+1)}\)
Albo zauważyć, że \(\displaystyle{ W(0)=W(1)=W(2)=0}\) i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski.
\(\displaystyle{ x^4-2x^3+x^2-2(x^3-2x^2+x)=x^2(x^2-2x+1)-2x(x^2-2x+1)}\)
Albo zauważyć, że \(\displaystyle{ W(0)=W(1)=W(2)=0}\) i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x(x^{3} -4x^{2} +5x -2) = 0}\)
Potem dla tego co w nawiasie proponuję schemat Hornera.
Podpowiedź: \(\displaystyle{ W(1) = 0}\)
Potem dla tego co w nawiasie proponuję schemat Hornera.
Podpowiedź: \(\displaystyle{ W(1) = 0}\)