Sprawdzenie poprawności rozkładu wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Sprawdzenie poprawności rozkładu wielomianu.

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Czy dobrze rozłożyłem podany wielomian: ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}x ^{3} + x ^{2} - 2x - 3 = - \frac{1}{3}x ^{3} + \frac{1}{2}x ^{2} + x - 3}\)

\(\displaystyle{ \frac{3}{6}x ^{3} + \frac{1}{2}x ^{2} - 3x = 0}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x(x ^{2} + x - 6) = 0}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x(x+3)(x-2) = 0 \Leftrightarrow x \in \left\{ -3; 0; 2\right\}}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Sprawdzenie poprawności rozkładu wielomianu.

Post autor: alfgordon »

tak
ODPOWIEDZ