Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
puszek10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: puszek10 »

Witam, mam cały czas problem z rozwiązaniem danego wielomianu-rozłożenie go na czynniki: \(\displaystyle{ W(x)=x^{8} + x^{4} + 1}\) . Cały czas dochodzę do 1 momentu i nie mogę go jakoś dalej rozłożyć, proszę o jak najszybszą pomoc.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 19:41 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Jedna para [latex] [/latex] na jedno CAŁE wyrażenie matematyczne.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ x^8+x^4+1= (x^8+2x^4+1)-x^4}\) dalej dasz radę
puszek10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: puszek10 »

nom i później dochodzę do momentu \(\displaystyle{ \left( x^4 + x^2 +1 \right) \left( x^4 - x^2 +1 \right)}\) i tutaj stoję bo nie wiem, jak dalej to rozłożyć
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 00:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: major37 »

oznacz sobie \(\displaystyle{ x ^{4}=t}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: ares41 »

major37, a nie lepiej \(\displaystyle{ t=x^2}\) ?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Mariusz M »

@ares41 użytkownikowi @major chodziło o wyjściowe równanie
a nie o równania otrzymane po rozkładzie użytkownika @Justka

Ale możesz także kontynuować procedurę którą rozpoczęła @Justka
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: major37 »

Właśnie:)
ODPOWIEDZ