wielomiany jednej zmiennej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

wielomiany jednej zmiennej

Post autor: alabamaa »

Witam!
Proszę o pomoc w zadaniu:
1. Dla jakich wartości parametru a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jesli:
\(\displaystyle{ a) W(x)=x ^{4} -3x ^{3}+3x ^{2}-ax+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2} -3x+}\)
reszta z podzielenia w(x) przez p(x) wyszła mi :
\(\displaystyle{ -ax-3x(3+b)-3b-b ^{2} +2}\)
nie wiem jak przyrównać to do zera i wyliczyć z tego a i b?
\(\displaystyle{ b) W(x)= -x ^{4} +(a+b)x ^{3} + (2a-b)x ^{2}-x+2}\)
\(\displaystyle{ P(x)=-x ^{2} -x+2}\)

z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

wielomiany jednej zmiennej

Post autor: Simon86 »

a ten \(\displaystyle{ P\left( x\right)}\) się kończy na \(\displaystyle{ x^{2} -3x}\) czy jest tam coś za tym plusem?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 20:23 przez Simon86, łącznie zmieniany 1 raz.
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

wielomiany jednej zmiennej

Post autor: alabamaa »

taak, tak. mój błąd, za plusem jest b
ODPOWIEDZ