rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
\(\displaystyle{ x^3+4x^2>0\\
x^3+7x^2+6x \le 0\\
x^4+2x^3+3x^2>0}\)
x^3+7x^2+6x \le 0\\
x^4+2x^3+3x^2>0}\)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
wylaczalem a cos pokrecilem moglbys rozwiazac chocia z jeden to zobacze czy dobrze robie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
np w 1
mam
\(\displaystyle{ x(x^2+4x)(x^2-4x)\\
x=0 \vee x_2= \sqrt{4} \vee x_3 =- \sqrt{4}}\)
a rysunku to juz nie ogarniam calkowicie
mam
\(\displaystyle{ x(x^2+4x)(x^2-4x)\\
x=0 \vee x_2= \sqrt{4} \vee x_3 =- \sqrt{4}}\)
a rysunku to juz nie ogarniam calkowicie
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:24 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
A skąd to? Miałeś wyciągnąć \(\displaystyle{ x^2}\)
\(\displaystyle{ x^3 + 4x^2 > 0\\
x^2 \cdot x + x^2 \cdot 4> 0\\
x^2(x + 4) > 0}\)
Teraz poszukaj miejsc zerowych i narysuj siatkę znaków.
\(\displaystyle{ x^3 + 4x^2 > 0\\
x^2 \cdot x + x^2 \cdot 4> 0\\
x^2(x + 4) > 0}\)
Teraz poszukaj miejsc zerowych i narysuj siatkę znaków.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
hm czyli \(\displaystyle{ x_1 =0 \wedge x_2 =-4}\) ?
szcerze nie mam pojecia jak to sie robi jak bys mogl napisac mi te rozwiazania i opisac jak to sie robi bym byl bardzo wdzieczny slaby jestem z matematyki
szcerze nie mam pojecia jak to sie robi jak bys mogl napisac mi te rozwiazania i opisac jak to sie robi bym byl bardzo wdzieczny slaby jestem z matematyki
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:30 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
Miejsca zerowe okej. Teraz szukaj tutaj:
https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... elomianowe
https://www.matematyka.pl/page.php?p=kom ... elomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
aa czekaj czekaj czyli jak jest f(x) to za x wstawiam w moim przypadku 5 lub- 5 tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
nie kumam tego mozesz mi to rozwiazac bo potrzebuje te zadania bardzo
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
Masz ten link: page.php?p=kompendium-funkcje-wielomianowe
Twój wielomian to: \(\displaystyle{ x^2(x+4)}\). Rysujesz wężyk i rozwiązanie nierówności masz na tacy.
Twój wielomian to: \(\displaystyle{ x^2(x+4)}\). Rysujesz wężyk i rozwiązanie nierówności masz na tacy.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 2 razy
rozlóz na czynniki i rozwiaz nierównosci
no spoko dzieki za pomoc ciach
-- 18 wrz 2011, o 20:54 --
[ciach]
-- 18 wrz 2011, o 20:54 --
[ciach]
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 21:45 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Takie sprawy na PW. Nie dubluj tematów (o zadanie pytałeś w innym temacie).
Powód: Takie sprawy na PW. Nie dubluj tematów (o zadanie pytałeś w innym temacie).