Znajdź pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mafiapl4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 maja 2011, o 10:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 15 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: mafiapl4 »

Znajdź pierwiastki wielomianu :

\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +x ^{2}\left( 1- \sqrt{2} \right) +x\left( 8- \sqrt{2} \right) -8 \sqrt{2}}\)

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ \ldots=x^3+x^2+8x-\sqrt{2}(x^2+x+8)=(x-\sqrt{2})(x^2+x+8)}\)

Dalsza pomoc jest zbędna.
ODPOWIEDZ