Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
trusk9awka
Użytkownik
Posty: 3 Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: trusk9awka » 17 wrz 2011, o 18:38
Trzeba rozłożyć na czynniki . Proszę o szybką odpowiedź
\(\displaystyle{ 1- \frac{21}{61} x ^{2} \\
-36 x ^{2} +121 \\
343 x^{3} +1}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, o 19:32 przez
ares41 , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne tagi [latex] [/latex] na całe wyrażenie. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
bakala12
Użytkownik
Posty: 3044 Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy
Post
autor: bakala12 » 17 wrz 2011, o 18:49
Skorzystaj z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia
yorgin
Użytkownik
Posty: 12762 Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy
Post
autor: yorgin » 17 wrz 2011, o 18:50
Zastosuj wzory skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)\\
a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
trusk9awka
Użytkownik
Posty: 3 Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Post
autor: trusk9awka » 17 wrz 2011, o 18:53
ciekawa jestem jak ...
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 17 wrz 2011, o 20:44
np tak:
\(\displaystyle{ 1- \frac{21}{61} x ^{2} =\left( 1- \sqrt{ \frac{21}{61}}x \right) \left( 1+ \sqrt{ \frac{21}{61}}x \right)}\)
bakala12
Użytkownik
Posty: 3044 Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy
Post
autor: bakala12 » 18 wrz 2011, o 11:06
W ostatnim przykładzie twoje a to \(\displaystyle{ 7x}\) , twoje b to 1
\(\displaystyle{ a^{3}+b^{3}=...}\)