Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: chlorofil »

\(\displaystyle{ x^6-6x+5 > 0}\)

Łatwo zauważyć, że wyjściowy wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x-1)^2}\). Dostajemy:

\(\displaystyle{ x^6-6x+5 = (x-1)^2(x^4+2x^3+3x^2+4x+5) > 0}\)

Rozpatrując drugi czynnik liczymy pierwszą pochodną:

\(\displaystyle{ g(x) = 2(2x^3+3x^2+3x+2)}\)

która ma pierwiastek dla \(\displaystyle{ x=-1}\)

Łatwo można wykazać (licząc drugą pochodną \(\displaystyle{ g(x)}\)), że jest to jedyny pierwiastek. Widać więc, że drugi czynnik jest zawsze dodatni.

Dostajemy ostatecznie rozwiązanie: \(\displaystyle{ x \in R \setminus \{1\}}\)

Podobno istnieje prostsze rozwiązanie tego zadania. Czy ktoś z Was je zna?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2011, o 19:16 przez chlorofil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: Vax »

Jeżeli \(\displaystyle{ x\le 0}\) nierówność jest oczywista, niech \(\displaystyle{ x>0}\), mamy rozwiązać:

\(\displaystyle{ x^6 + 5 > 6x}\)

Ale z ważonej am-gm wynika \(\displaystyle{ x^6 + 5 \ge 6x}\), równość zajdzie wtw gdy \(\displaystyle{ x^6 = 1 \Rightarrow x=1}\) (bo x dodatnie).
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ f'(x) = 6x ^{5} -6}\)
Jedyny pierwiastek rzeczywisty pochodnej to \(\displaystyle{ x = 1}\)
W punkcie \(\displaystyle{ (1,0)}\) funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) ma minimum.
frej

Nierówność wielomianowa

Post autor: frej »

Jak już tak ładnie podzieliłeś, to dalej łatwo, bo:
Dla \(\displaystyle{ x<0}\) zachodzi \(\displaystyle{ x^6+5-6x>0}\) , a dla \(\displaystyle{ x\ge 0}\) ten drugi nawias jest zawsze dodatni...
ODPOWIEDZ