rownanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Dexous
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 21 gru 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

rownanie wielomianowe

Post autor: Dexous »

Mam takie zadanie:
zad 1
Rozwiaz rownanie wiedzac ze liczba a jest jedny rozwiazan
\(\displaystyle{ 4 x^{3} - 49 x^{2}+60 x - 12 = 0}\) a = 0.25
I korzystam Tw Bezouta , dziele to i wychodzi mi take cos
\(\displaystyle{ (x-0.25)(4 x^{2}-48x+48)}\)
licze delte, ta wynosi 1536 i nastepnie pierwiastki ktore wynosza odpowiednio
\(\displaystyle{ x1 = 6 - 2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ x2 = 6 + 2 \sqrt{6}}\)
i nic w tym dziwnego gdyby nie odpowiedzi z tylu ksiazki ktore sa takie :
x1 lub x2 ( te ktore mi wyszly) . Brak jest tego poczatkowego i dlaczego jest lub a w innych podpunktach np x = 4 v x = 3
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

rownanie wielomianowe

Post autor: Union »

Dexous pisze:Brak jest tego poczatkowego i dlaczego jest lub a w innych podpunktach np x = 4 v x = 3
ja nie czaje o co chodzi ale wynik wychodzi mi taki sam.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

rownanie wielomianowe

Post autor: Mersenne »

Podane równanie ma 3 pierwiastki:

\(\displaystyle{ x=0,25 \vee x=6-2\sqrt{6} \vee x=6+2\sqrt{6}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34242
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

rownanie wielomianowe

Post autor: Jan Kraszewski »

Dexous pisze:i nic w tym dziwnego gdyby nie odpowiedzi z tylu ksiazki ktore sa takie :
x1 lub x2 ( te ktore mi wyszly) . Brak jest tego poczatkowego
Trudno, żeby w odpowiedziach podali Ci rozwiązanie, które było dane w zadaniu...

JK
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

rownanie wielomianowe

Post autor: Mortify »

Dexous pisze:dlaczego jest lub a w innych podpunktach np x = 4 v x = 3
Znak \(\displaystyle{ \vee}\) oznacza "lub", więc jest to jedno i to samo.
Dexous
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 21 gru 2007, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

rownanie wielomianowe

Post autor: Dexous »

Jan Kraszewski pisze:
Dexous pisze:i nic w tym dziwnego gdyby nie odpowiedzi z tylu ksiazki ktore sa takie :
x1 lub x2 ( te ktore mi wyszly) . Brak jest tego poczatkowego
Trudno, żeby w odpowiedziach podali Ci rozwiązanie, które było dane w zadaniu...

JK
Tylko ze to jest ostatni podpunkt a w poprzednich podawali takze rozwiazanie jakie bylo w tresci zadania. Ksiazka ta to zbior zadan Kielbasy .
ODPOWIEDZ