wykonaj dzielenie wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\) :
a) \(\displaystyle{ W(x)= 3x^{3} - 6x^{2} + 4x-3\quad Q(x)=x-3}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)= -2x^{4} - 5x^{3} + 6x^{2} -x-3\quad Q(x)=x+2}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} -6x+2\quad Q(x)=x+5}\)
d) \(\displaystyle{ W(x)= -x^{5} + 6x^{4} + 2x^{3} - 3x^{2} + 4x-7 \quad Q(x)=x-1}\)
prosze o pomoc i calkowite rozwiązanie . sorry nie wim jak tu zrobic potegi ;/
wielomiany zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: D-ca
wielomiany zadania
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, o 20:37 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 275
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 6 razy
wielomiany zadania
\(\displaystyle{ (3x^{3} - 6x^{2} + 4x-3) : (x-3) = 3x^2 + 3x + 13 \\
-3^2 + 9x^2 \\
3x^2 + 4x \\
-3x^2+9x \\
13x - 3 \\
-13x+39 \\
36}\)
czyli \(\displaystyle{ W(3) = 36}\)
-3^2 + 9x^2 \\
3x^2 + 4x \\
-3x^2+9x \\
13x - 3 \\
-13x+39 \\
36}\)
czyli \(\displaystyle{ W(3) = 36}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, o 23:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w jednych tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w jednych tagach