uporządkuj wielomian , oblicz wartość wielomianu,

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
plmnb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: home

uporządkuj wielomian , oblicz wartość wielomianu,

Post autor: plmnb »

witam czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z wielomianami ?, u mnie jest taki hałas ,że nie mogłem się niczego nauczyć a przez późne lekcje żaden nauczyciel nie chcę zostać i pomóc :/ byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył jak te zadania się robi "krok po kroku".

1.Uporządkuj wielomian \(\displaystyle{ \left( x^{4}- 8x^{3}\right) \left( 5-4x^{4}\right) -X\left( 3x-2\right)}\)

2.Oblicz wartość wielomianu dla \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ 0,1x ^{5}-2x^{3}+5x ^{8}=}\)

3.Jeśli
\(\displaystyle{ P=-4x+5}\)
\(\displaystyle{ Q=x ^{2}-3x+1}\)
\(\displaystyle{ R=2x ^{3}-1}\)
oblicz \(\displaystyle{ P-\left( Q+R\right)=}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

uporządkuj wielomian , oblicz wartość wielomianu,

Post autor: alfgordon »

page.php?p=kompendium-funkcje-wielomianowe

2) wstaw \(\displaystyle{ x=-1}\)

3)wstawiasz te wielomiany pod \(\displaystyle{ P,Q,R}\)
plmnb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: home

uporządkuj wielomian , oblicz wartość wielomianu,

Post autor: plmnb »

plmnb pisze:witam czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z wielomianami ?, u mnie jest taki hałas ,że nie mogłem się niczego nauczyć a przez późne lekcje żaden nauczyciel nie chcę zostać i pomóc :/ byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył jak te zadania się robi "krok po kroku".

1.Uporządkuj wielomian \(\displaystyle{ \left( x^{4}- 8x^{3}\right) \left( 5-4x^{4}\right) -X\left( 3x-2\right)}\)

2.Oblicz wartość wielomianu dla \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ 0,1x ^{5}-2x^{3}+5x ^{8}=}\)

3.Jeśli
\(\displaystyle{ P=-4x+5}\)
\(\displaystyle{ Q=x ^{2}-3x+1}\)
\(\displaystyle{ R=2x ^{3}-1}\)
oblicz \(\displaystyle{ P-\left( Q+R\right)=}\)
nawet po przeczytaniu tego nie rozumiem (może jestem oporny) przydałoby się gdyby ktoś zrobił to zadanie a ja bym sobie je przeanalizował ^^
2 no dobra przy założeniu ,że wstawiam \(\displaystyle{ -1}\) pod X'a co dalej o.o'
3 widać ,że muszę zrobić 1'sze zadanie by zrozumieć resztę więc proszę o zrobienie mi 1'szego zadania :)
ODPOWIEDZ