co nie jest wielomianem?
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stanton, Michigan
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
co nie jest wielomianem?
Dopiero co zaczynam swoją przygodę z wielomianami. Mam ćwiczenie na określanie czy podane wcześniej wyrażenie jest wielomianem czy też nim nie jest. Przykładowo, dlaczego \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) nie jest wielomianem?
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
co nie jest wielomianem?
Posługując się definicją z wikipedi:
"Wielomian – w matematyce wyrażenie algebraiczne złożone ze zmiennych i stałych połączonych działaniami dodawania, odejmowania, mnożenia i podnoszenia do potęgi o stałym wykładniku naturalnym."
Pogrubiłem to, co wydaje mi się przesądzać sprawę.
\(\displaystyle{ x^ \frac{1}{2}}\)
To nie jest wykładnik naturalny.
Chyba, że definicja z wikipedii jest zła. Nie mnie oceniać - nie jestem matematykiem. Może ktoś inny potwierdzi
"Wielomian – w matematyce wyrażenie algebraiczne złożone ze zmiennych i stałych połączonych działaniami dodawania, odejmowania, mnożenia i podnoszenia do potęgi o stałym wykładniku naturalnym."
Pogrubiłem to, co wydaje mi się przesądzać sprawę.
\(\displaystyle{ x^ \frac{1}{2}}\)
To nie jest wykładnik naturalny.
Chyba, że definicja z wikipedii jest zła. Nie mnie oceniać - nie jestem matematykiem. Może ktoś inny potwierdzi
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stanton, Michigan
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
co nie jest wielomianem?
Ooooch, dobra, wydaje sie, że o tej porze nie rejestruje juz rzeczy wypisanych tuz przed moim nosem, bo czytalam wiki.. Dzięki!