Oblicz pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: kolanko »

Prosze


\(\displaystyle{ (x^{2}-x+1)^{3}-6(x^{2}-x)^{2}-2(x^{2}-x+2)=0}\)


Dziekuje
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Lorek »

Podstaw \(\displaystyle{ x^2-x=t}\) to będzie łatwiej do liczenia
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: kolanko »

tak wlasnie liczylem i wyszlo mi
\(\displaystyle{ t^{3}-3t^{2}+t-3}\)
Dobrze ?

A potem co dalej ? nie wiem jak znalesc pierwiastki ...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Tomasz Rużycki »

Podstaw sobie \(\displaystyle{ t=x^2-x+1}\), dostaniesz wielomian trzeciego stopnia, ktory, z tego, co widze, ma pierwiastek wymierny, dalej sobie poradzisz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Lorek »

Od razu widać że się da rozłożyć
\(\displaystyle{ t^3-3t^2+t-3=t^2(t-3)+(t-3)=(t^2+1)(t-3)}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: kolanko »

Mi pisze w ksiazce z tylu ze pierwiastki to :

\(\displaystyle{ \frac{1-\sqrt{13}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+\sqrt{13}}{2}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Lorek »

No i pisze ok, bo
\(\displaystyle{ (t^2+1)(t-3)=0\Leftrightarrow t=3\Rightarrow x^2-x=3}\)
i masz równanie kwadratowe
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: kolanko »

Zawsze musze to koniecznie zamienic spowrotem ?
Dzieki

[ Dodano: 15 Styczeń 2007, 23:00 ]
Mozesz mi jeszcze napisac w jakis sposub obliczyc z tego X ? prosze ...

[ Dodano: 15 Styczeń 2007, 23:01 ]
aaa sorki nie bylo delta x1 x2 i jade sorki nie pomyslalem
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: Lorek »

kolanko pisze:Zawsze musze to koniecznie zamienic spowrotem
Chyba masz znaleźć x a nie t, czyż nie?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: kolanko »

fakt faktem dzieki teraz czaje
ODPOWIEDZ