Rozkład wielomianów na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( 3 x^{4}-2x^{3}+ \frac{1}{3}x^{2} \right) \left( x^{6}-1 \right)}\)
Po kilku przekształceniach udało mi się to doprowadzić to takiej postaci, ale nie jestem pewien czy dobrze:
\(\displaystyle{ W \left( x \right) =x^{2} \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x^{6}-1 \right)}\)
Wiem że ten drugi nawias trzeba jeszcze uprościć tylko nie wiem jak proszę o pomoc...
Po kilku przekształceniach udało mi się to doprowadzić to takiej postaci, ale nie jestem pewien czy dobrze:
\(\displaystyle{ W \left( x \right) =x^{2} \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x^{6}-1 \right)}\)
Wiem że ten drugi nawias trzeba jeszcze uprościć tylko nie wiem jak proszę o pomoc...
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, o 18:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
- Erurikku
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 46 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
na podstawie wzoru: \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} = (a-b)(a+b)}\) widać, że
\(\displaystyle{ x^{6} -1 = (x^{3} -1) (x^{3} +1)}\)
\(\displaystyle{ x^{6} -1 = (x^{3} -1) (x^{3} +1)}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
Zacznijmy od tego, że \(\displaystyle{ 3 x^{4}-2x^{3}+ \frac{1}{3}x^{2} \neq x^{2} \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x-\frac{1}{3} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
po mojemu:ares41 pisze:Zacznijmy od tego, że \(\displaystyle{ 3 x^{4}-2x^{3}+ \frac{1}{3}x^{2} \neq x^{2} \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x-\frac{1}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ 3 x^{4}-2x^{3}+ \frac{1}{3}x^{2} = 3x^{2} \left( x-\frac{1}{3} \right) \left( x-\frac{1}{3} \right)}\)
Ale mogłem się pomylić
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=3x^4+-2x^3+%2B1%2F3+x^2
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 23 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
To ja tu 5 minut liczę, a i tak wolfram wszystko wie :/alfgordon pisze:i jest to samo co napisał chuckstermajster,Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=3x^4+-2x^3+%2B1%2F3+x^2
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ a ^{3}-b ^{3} =(a-b)(a ^{2}+ab+1)}\)
\(\displaystyle{ a ^{3}+b ^{3}=(a+b)(a ^{2} -ab+b ^{2})}\)
więc
\(\displaystyle{ x ^{3}-1 =(x-1)(x ^{2}+x+1)}\)
podobnie
\(\displaystyle{ x ^{3}+1=(x+1)(x ^{2}-x +1)}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ 3x ^{2}(x- \frac{1}{3}) ^{2} (x-1)(x+1)(x ^{2} +x+1)(x ^{2}-x+1)}\)
\(\displaystyle{ a ^{3}+b ^{3}=(a+b)(a ^{2} -ab+b ^{2})}\)
więc
\(\displaystyle{ x ^{3}-1 =(x-1)(x ^{2}+x+1)}\)
podobnie
\(\displaystyle{ x ^{3}+1=(x+1)(x ^{2}-x +1)}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ 3x ^{2}(x- \frac{1}{3}) ^{2} (x-1)(x+1)(x ^{2} +x+1)(x ^{2}-x+1)}\)