Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomHex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 mar 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna

Nierówność wielomianowa

Post autor: tomHex »

Hej,
mam problem z poniższą nierównością:

\(\displaystyle{ \alpha x^{3} + \beta x^{2} + \gamma \ge 0}\)


Rozwiązanie jest mi potrzebne do określenia wymiarów belki zginanej. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby naprowadzić mnie na metodę dojścia do rozwiązania. Prawdopodobnie przez leniuchowanie w wakacje mam zaciemniony umysł.

Próbowałem podczepić się pod którąś z metod dostępnych

Kod: Zaznacz cały

http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/tab_mat/funkcje/wielomiany.html
, jednak żadna nie okazała się pomocna.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: bartek118 »

Hm... pierwiastki wyznaczysz wzorami Cardano, potem wszystko zależy od znaku \(\displaystyle{ \alpha}\)
tomHex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 mar 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna

Nierówność wielomianowa

Post autor: tomHex »

Dzięki serdeczne, wygląda na to, że to jest to czego szukałem.
ODPOWIEDZ