rozłóż wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
malowana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 9 paź 2010, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xyz
Podziękował: 3 razy

rozłóż wielomiany

Post autor: malowana »

\(\displaystyle{ a) \ W(x)=x ^{4} -4x ^{3} +5x ^{2} -2x\\
b) \ W(x)=6x ^{8} -12x ^{6} -5x ^{5} +10x ^{3} +x ^{2} -2}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, o 20:03 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

rozłóż wielomiany

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ x ^{4} -4x ^{3} +5x ^{2} -2x =x(x^3 -4x^2 +5x -2)}\)
i jednym z miejsc zerowych jest dla \(\displaystyle{ x=1}\)
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

rozłóż wielomiany

Post autor: Erurikku »

a)Proponuję schemat Hornera. Ew. dzielenie wielomianów, ale to żmudne.
Podpowiedź.
\(\displaystyle{ W(1) = 0}\)

b) \(\displaystyle{ W(x)=6x^{6}(x^{2}-2) -5x^{3} (x^{2}-2) +x^{2} -2}\) Wyciągnij \(\displaystyle{ x^{2} -2}\) przed nawias. Dla pozostałego elementu \(\displaystyle{ 6x^{6} -5x^{3} +1}\) zastosuj proste podstawienie \(\displaystyle{ t = x^{3}}\) i rozwiązujesz zwykłe równanie kwadratowe.
malowana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 9 paź 2010, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xyz
Podziękował: 3 razy

rozłóż wielomiany

Post autor: malowana »

przykład b rozumiem

ale co do a to nie da się tego jeszcze bardziej rozłożyć?
jak rozwiązać równanie z takim wielomianem?
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 1 lip 2011, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 46 razy

rozłóż wielomiany

Post autor: Erurikku »

\(\displaystyle{ W(x) = x (x^{3} -4x^{2} +5x -2)}\)
Wiesz (podpowiedź) że \(\displaystyle{ W(1) = 0}\)
Masz więc dwie metody rozwiązania tego zadania: Schemat Hornera albo Podzielenie wielomianu
\(\displaystyle{ x^{3} -4x^{2} +5x -2}\) przez \(\displaystyle{ x-1}\)
Jeśli nie znasz tych metod to proponuję zapoznać się z kompendium na stronie lub zapytać nauczyciela lub znaleźć podręcznik lub poszukać w internecie.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

rozłóż wielomiany

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{3}+5x^2-2x=0\\
x^{4}-4x^{3}=-5x^2+2x\\
x^{4}-4x^{3}+4x^{2}=-x^{2}+2x\\
\left( x^{2}-2x\right)^{2}= -x^{2}+2x\\
\left( x^{2}-2x+ \frac{y}{2} \right)^{2}= \left( y-1\right) x^{2}-\left( 2y-2\right) x+ \frac{y^2}{4} \\
4\left( y-1\right) \left( y-1\right) =y^{2}\left( y-1\right)\\
\left( y-1\right)\left( y^2-4y+4\right)=0\\
\left( y-1\right)\left( y-2\right)^2=0\\
y=1\\
\left( x^{2}-2x+ \frac{1}{2} \right)^{2}=\left( \frac{1}{2} \right)^{2}\\
\left( x^{2}-2x+ \frac{1}{2} \right)^{2}- \left( \frac{1}{2} \right)^{2}=0\\
\left( x^{2}-2x \right)\left( x^{2}-2x+ 1 \right)=0\\
x\left( x-2\right) \left( x-1\right)^{2}=0}\)


Tym sposobem rozłożysz każdy wielomian czwartego stopnia

Najpierw przenosisz trójmian kwadratowy na drugą stronę
Lewą stronę uzupełniasz do kwadratu dodając stronami odpowiedni wyraz
zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia na kwadrat sumy/różnicy
Prawa strona równania jest trójmianem kwadratowym wobec tego będzie kwadratem
gdy jego wyróżnik będzie równy zero
Po obliczeniu wyróżnika tego trójmianu może on nie być równy zero (na ogół nie jest)
więc należy wprowadzić nową zmienną aby uzależnić od niej ten wyróżnik
Zmienną należy wprowadzić tak aby lewa strona nadal była kwadratem
więc trzeba dodać stronami odpowiednie wyrazy zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia na sumę
Po obliczeniu wyróżnika i przyrównaniu go do zera dostajemy równanie trzeciego stopnia względem wprowadzonej zmiennej
Po rozwiązaniu tego równania bierzemy jeden pierwiastek
Teraz gdy obie strony są kwadratami stosujemy wzór skróconego mnożenia na różnice kwadratów
i otrzymujemy iloczyn dwóch trómianów

Innym podejściem do równań czwartego stopnia jest taka zabawa podstawieniami
aby otrzymać wzory Viete'a równania trzeciego stopnia
ODPOWIEDZ