Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
1608
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 133 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Post autor: 1608 »

Mam następujący wielomian:\(\displaystyle{ W(x) = x^3 + x + 1}\)
Moje zadanie to wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.
Gdy zabieram się tak schematycznie czyli podzielniki wyrazu wolnego (1) i współczynnik przy wyrazie o najwyższym stopniu (1) dziele pomiędzy sobą i otrzymuje że podzielnikiem jest +1 v -1. Podstawiam do tego wielomianu i wychodzi ze przy żadnym z tych podstawień nie wychodzi W(x) = 0. Kompletnie nie wiem jak się zabrać do wyszukiwania przybliżonych pierwiastków wielomianu.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ W(-1) = -1 \\
W(0) = 1}\)


Jaki z tego wniosek?
1608
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 133 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Post autor: 1608 »

Że pierwiastki tego wielomianu są z przedziału (-1,0) ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Post autor: aalmond »

Tak. Z tym, że ta funkcja ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Post autor: piasek101 »

Wiemy, że jest ściśle rosnąca - stąd jeden.

Połowisz (np dzielisz na dwa) znaleziony przedział i ,,patrzysz" w którym jest pierwiastek.

Ps. Nie ustalono z jaką dokładnością masz przybliżyć ?
1608
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 133 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz przybliżone pierwiastki z tego wielomianu.

Post autor: 1608 »

Nie ustalono. Ale już wiem o co chodzi i nie stanowi już dla mnie problemu. Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ