Witam!
Mam problem z zadaniem, w którym należy rozłożyć wielomiany na czynniki:
\(\displaystyle{ a) \left( x ^{2} + 1 \right) ^{2} - 4 \\
b) \ x ^{6} + 1 = \left( x ^{2} \right) ^{3} = \left( x ^{2} + 1 \right) \left( x ^{4} - x ^{2} + 1 \right) \\
c) \ x ^{8} + x ^{4} + 1 \\
d) \ x ^{12} - 2x ^{6} + 1}\)
w przykładach c) i d) jak się domyślam pewnie chodzi o zastosowanie wzorów skróconego mnożenia na sześciany, tyle że nie mam pojęcia jak, bo za każdym razem wychodzi bzdura...
nie wiem też, czy dobrze zaczęłam w przykładzie b)
proszę o pomoc i z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi...
Rozkładanie wielomianów na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozkładanie wielomianów na czynniki
a) \(\displaystyle{ \left( x^2+1\right)^2-2^2=\left( x^2+1-2\right)\left( x^2+1+2\right) =\ldots}\)
b) \(\displaystyle{ t=x^2}\) i mamy do rozłożenia \(\displaystyle{ t^3+1}\)
\(\displaystyle{ t^3+1=\left( t+1\right)\left( t^2-t+1\right)}\)
c) Podstaw \(\displaystyle{ t=x^4}\) i rozwiąż równanie kwadratowe
d) To samo, tylko podstaw \(\displaystyle{ t=x^6}\)
b) \(\displaystyle{ t=x^2}\) i mamy do rozłożenia \(\displaystyle{ t^3+1}\)
\(\displaystyle{ t^3+1=\left( t+1\right)\left( t^2-t+1\right)}\)
c) Podstaw \(\displaystyle{ t=x^4}\) i rozwiąż równanie kwadratowe
d) To samo, tylko podstaw \(\displaystyle{ t=x^6}\)