wykaż, że wielomian jest podzielny
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stanton, Michigan
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
wykaż, że wielomian jest podzielny
wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)= px^{6} + qx^{5} + rx^{4} - rx^{2} - qx - p}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x+1}\).
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, o 20:12 przez monmon, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 1 raz
wykaż, że wielomian jest podzielny
\(\displaystyle{ W(x)= px^{6} + qx^{5} + rx^{4} - rx^{2} - qx - p\\
W(-1) = 0\\
W(x) = p(x^{6} - 1) + qx(x^{4} - 1) + rx^{2}(x^{2} -1)\\
W(-1) = p(1-1) - q(1-1) + r(1-1) = 0\\}\)
W(-1) = 0\\
W(x) = p(x^{6} - 1) + qx(x^{4} - 1) + rx^{2}(x^{2} -1)\\
W(-1) = p(1-1) - q(1-1) + r(1-1) = 0\\}\)