sprawdź czy wielomian jest podzielny

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monmon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 15 sty 2011, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stanton, Michigan
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1 raz

sprawdź czy wielomian jest podzielny

Post autor: monmon »

Nie wykonując dzielenia, sprawdź czy wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{2010} + x^{2009} - 3 \cdot 2^{2009}}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ P(x)= x-2}\).
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

sprawdź czy wielomian jest podzielny

Post autor: sea_of_tears »

sprawdzamy, czy W(2) =0
\(\displaystyle{ W(2) = 2^{2010} + 2^{2009} -3\cdot 2^{2009} =2^{2010} -2\cdot 2^{2009}=
2^{2010} - 2^{2010} = 0}\)
ODPOWIEDZ