Dane jest równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Dane jest równanie

Post autor: xoyox »

Dane jest równanie \(\displaystyle{ ax^{3}+ 2x^{2}-x+b=0}\) z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\) . Zbadaj dla jakich \(\displaystyle{ a \text{ i }b}\) równanie to ma trzy rozwiązania w tym jedna dodatnie, drugie równe zero i trzecie dodatnie.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 18:54 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Dane jest równanie

Post autor: ares41 »

Zacznij od informacji, że jedno z rozwiązań jest zerem.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Dane jest równanie

Post autor: xoyox »

Czy mogę założyć ze \(\displaystyle{ a=0}\)?i otrzymam wtedy funkcje kwadratową i wystarczy wtedy założenie o delcie
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 18:56 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Dane jest równanie

Post autor: ares41 »

A dlaczego \(\displaystyle{ a=0}\)?
Policz \(\displaystyle{ W(0)}\) i skorzystaj z tego, że zero ma być pierwiastkiem tego wielomianu.
ODPOWIEDZ