1. Rozłóż wielomian na czynniki :
\(\displaystyle{ -4 x^{4} +5 x^{3} +12x-15}\)
2. Rozłóż wielomian na czynniki (według wzorów skróconego mnożenia):
a)\(\displaystyle{ (x-1)^{2}-(x+1)^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ 9x^{2}(x+2)^{2}-x^{2}}\)
c)\(\displaystyle{ (2x+1)^{2}-2(2x+1)+1}\)
Przekształcanie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Przekształcanie wielomianów
ad. 1
\(\displaystyle{ -4 x^{4} +5 x^{3} +12x-15 = -x ^{3} (4x-5)+3(4x-5) = ...}\)
ad. 2
Masz wskazówkę. Podstawiaj do tych wzorów.
\(\displaystyle{ -4 x^{4} +5 x^{3} +12x-15 = -x ^{3} (4x-5)+3(4x-5) = ...}\)
ad. 2
Masz wskazówkę. Podstawiaj do tych wzorów.