Znajdź wielomian P stopnia pierwszego i Q stopnia zerowego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Znajdź wielomian P stopnia pierwszego i Q stopnia zerowego

Post autor: xoyox »

Znajdź wielomian P stopnia pierwszego i Q stopnia zerowego, dla których spelniona jest równość
\(\displaystyle{ \frac{P}{x+3}+ \frac{Q}{x-1}= \frac{ x^{2} -2x-7}{ x^{2}-2x+7 }}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Znajdź wielomian P stopnia pierwszego i Q stopnia zerowego

Post autor: ares41 »

Z treści zadania mamy:
\(\displaystyle{ P(x)=ax+b, \ \ \ a,b\in\mathbb{R} \wedge a\neq 0\\ Q(x)=c, \ \ c\in \mathbb{R} \setminus \{0\}}\)
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Znajdź wielomian P stopnia pierwszego i Q stopnia zerowego

Post autor: xoyox »

Tylko jak wyliczyć te wielomiany?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Znajdź wielomian P stopnia pierwszego i Q stopnia zerowego

Post autor: ares41 »

Skorzystaj z tego co napisałem, sprowadź wyrażenie z lewej do wspólnego mianownika, wymnóż "na krzyż" i skorzystaj z tw. o równości wielomianów.
ODPOWIEDZ