Wielomian P(x) jest dzielnikiem wielomianu W(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ZT
- Podziękował: 36 razy
Wielomian P(x) jest dzielnikiem wielomianu W(x)
Wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^{2}-x+2}\) jest dzielnikiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+ bx^{3}+cx^{2}+4x+12}\) . Znajdź \(\displaystyle{ b \text { i }c}\) a następnie sprawdź czy liczba \(\displaystyle{ 2}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\).
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 19:07 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ortografia.
Powód: Poprawa wiadomości. Ortografia.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wielomian P(x) jest dzielnikiem wielomianu W(x)
Z tego, że \(\displaystyle{ P(x)|W(x)}\) wynika, że istnieją \(\displaystyle{ p,q,r \in \mathbb{R} \wedge p \neq 0}\), takie, że:
\(\displaystyle{ W(x)=(px^2+rx+q)P(x)}\)
Wymnóż to i skorzystaj z twierdzenia o równości wielomianów.
\(\displaystyle{ W(x)=(px^2+rx+q)P(x)}\)
Wymnóż to i skorzystaj z twierdzenia o równości wielomianów.