Wielomian stopnia 4

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Wielomian stopnia 4

Post autor: Mr_Green »

Cześć, jak to ugryźć: \(\displaystyle{ x^{4}+x^{3}-x^{2}+x-2=0}\)? Pozdro
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Wielomian stopnia 4

Post autor: mateuszek89 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ x=1}\) jest miejscem zerowym tego wielomianu. Dalej zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wielomian stopnia 4

Post autor: piasek101 »

i \(\displaystyle{ x=-2}\)
ODPOWIEDZ