Monotonicznosc- jednomian stopnia 2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
FollowerOfMaths
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Monotonicznosc- jednomian stopnia 2

Post autor: FollowerOfMaths »

Jak udowodnic, ze funkcje postaci \(\displaystyle{ y=ax ^{2}}\) nie są monotoniczne ?

x-zmienna

a-wspolczynnik



Mam pewien sposob, ale dosyc długi i żmudny... i nie wiem, czy do konca odpowiedni

;

Całe zd. sprowadzam do 4 przypadków;

1.f. nie- rosnąca i -malejąca
2. a>0; a<0

Założenia:

\(\displaystyle{ x _{1},x _{2} \in D _{f}}\) (rzeczywiste)

\(\displaystyle{ x _{1}<x _{2}}\)

Teza:

Funkcja jest monotoniczna( d. nie wprost)

Rozw.

I a>0

FUNKCJA NIEROSNĄCA

\(\displaystyle{ f(x_{1})-f(x_{2}) \ge 0}\)

\(\displaystyle{ a(x_{1}-x_{2})(x_{1}+x_{2}) \ge 0 \Rightarrow x_{1} \le -x_{2}}\)

\(\displaystyle{ x_{1} \le -x_{2} \wedge x _{1}<x _{2} \Leftrightarrow x_{1} \wedge x_{2} \in (- \infty ;0>}\)

Co jest sprzeczne z założeniem(dziedzina)

etc.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Monotonicznosc- jednomian stopnia 2

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ f(0)=0 \\ f(-1)=f(1)}\)- tyle nie wystarczy?
Awatar użytkownika
FollowerOfMaths
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Monotonicznosc- jednomian stopnia 2

Post autor: FollowerOfMaths »

tak, mozna napisac, ze to funkcja parzysta...


ale, raczej chodzi mi o metodę algebraiczną...

ODPOWIEDZ