Przez co dzielić wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Przez co dzielić wielomian
\(\displaystyle{ 3x ^{3} - 22x ^{2} + 65x}\)
Prośba
a) przez co to mogę dzielić?
Wiem, że mogę przez dzielniki najmniejszego wyrazu - w tym wypadku, przez dzieliniki liczby 65.
Pamiętam też, że można jakoś "połączyć pierwszy i ostatni wyraz w ułamek", w sensie -> \(\displaystyle{ \frac{3}{65}}\)
albo jakoś na odwrót i przez to dzielić.
Proszę przypomnijcie mi jak to było. : )
Prośba
a) przez co to mogę dzielić?
Wiem, że mogę przez dzielniki najmniejszego wyrazu - w tym wypadku, przez dzieliniki liczby 65.
Pamiętam też, że można jakoś "połączyć pierwszy i ostatni wyraz w ułamek", w sensie -> \(\displaystyle{ \frac{3}{65}}\)
albo jakoś na odwrót i przez to dzielić.
Proszę przypomnijcie mi jak to było. : )
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Przez co dzielić wielomian
Możesz dzielić przez wszystko, z wyjątkiem zera, chyba że chodzi Ci o dzielenie takie, aby nie było zera. Przede wszystkim, ten wielomian można "podzielić" przez \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Przez co dzielić wielomian
Chodzi mi o to, aby nie było reszty.
Sam x mi nic nie daje, bo delta wyjdzie wtedy mniejsza od zera.
Sam x mi nic nie daje, bo delta wyjdzie wtedy mniejsza od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Przez co dzielić wielomian
Jeśli delta wychodzi mniejsza od zera to znaczy ze nie da sie tego trojmianu kwadratowego rozłożyć na czynniki liniowe (no chyba ze liczby zespolone ale chyba nie o to tutaj chodzi). Tak więc jeśli dążysz do rozłożenia tego wielomianu na czynniki to wyciagniecie \(\displaystyle{ x}\) przed nawias jest pierwszym i ostatnim krokiem:)
A co do tego co pisałeś o "połączeniu pierwszego i ostatniego wyrazu" to poczytaj o twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych wielomianu:>
edit: spóźniłem się:P
A co do tego co pisałeś o "połączeniu pierwszego i ostatniego wyrazu" to poczytaj o twierdzeniu o pierwiastkach wymiernych wielomianu:>
edit: spóźniłem się:P
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Przez co dzielić wielomian
Czytam czytam i... nie rozumiem.
Idąc dalej - jaki jest wynik tego równania:
\(\displaystyle{ \log \left( 3x-5 \right) + \log \left( x+1 \right) - \log 2x = \log 5 + \log \left( 2x-7 \right) - \log x \\
\\
\frac{ \left( 3x-5 \right) \cdot \left( x+1 \right)}{2x} = \frac{5 \cdot \left( 2x - 7 \right) }{x} \\ \\
\left( 3x-5 \right) \cdot \left( x+1 \right) \cdot x = 5 \cdot \left( 2x-7 \right) \cdot 2x}\)
Idąc dalej - jaki jest wynik tego równania:
\(\displaystyle{ \log \left( 3x-5 \right) + \log \left( x+1 \right) - \log 2x = \log 5 + \log \left( 2x-7 \right) - \log x \\
\\
\frac{ \left( 3x-5 \right) \cdot \left( x+1 \right)}{2x} = \frac{5 \cdot \left( 2x - 7 \right) }{x} \\ \\
\left( 3x-5 \right) \cdot \left( x+1 \right) \cdot x = 5 \cdot \left( 2x-7 \right) \cdot 2x}\)
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Przez co dzielić wielomian
Równanie \(\displaystyle{ 3x^{3}-22x^{2}+65x=0}\) ma jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x=0}\), ale zauważ, że nie należy ono do dziedziny równania logarytmicznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Przez co dzielić wielomian
Ale tak dla ćwiczenia.
Niech mi ktoś powie, czy dobrze to zrobiłem:
\(\displaystyle{ 3x^{3}-22x^{2}+65x=0}\)
Dzieliniki:
1) Najmniejszego wyrazu:
\(\displaystyle{ 1 \\
-1 \\
5 \\
-5 \\
13 \\
-13 \\
65 \\
-65 \\}\)
2) Wymierne:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \\
- \frac{1}{3} \\
\frac{5}{3} \\
- \frac{5}{3} \\
\frac{13}{3} \\
- \frac{13}{3} \\
\frac{65}{3} \\
- \frac{65}{3} \\}\)
Niech mi ktoś powie, czy dobrze to zrobiłem:
\(\displaystyle{ 3x^{3}-22x^{2}+65x=0}\)
Dzieliniki:
1) Najmniejszego wyrazu:
\(\displaystyle{ 1 \\
-1 \\
5 \\
-5 \\
13 \\
-13 \\
65 \\
-65 \\}\)
2) Wymierne:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \\
- \frac{1}{3} \\
\frac{5}{3} \\
- \frac{5}{3} \\
\frac{13}{3} \\
- \frac{13}{3} \\
\frac{65}{3} \\
- \frac{65}{3} \\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Przez co dzielić wielomian
Jakiego najmniejszego wyrazu! To się nazywa wyraz wolny.1) Najmniejszego wyrazu:
Przyjmijmy, że: \(\displaystyle{ p}\) - dzielnik wyrazu wolnego, \(\displaystyle{ q}\) - dzielnik wyrazu przy najwyższej potędze
\(\displaystyle{ p \in \left\{ 1, -1, 5, -5, 13, -13, 65, -65\right\} \\
q \in \left\{ 1, -1, 3, -3\right\} \\ \\
\frac{p}{q} \in \left\{ 1, -1, 5, -5, 13, -13, 65, -65, \frac{1}{3}, -\frac{1}{3}, \frac{5}{3}, -\frac{5}{3}, \frac{13}{3}, -\frac{13}{3}, \frac{65}{3}, -\frac{65}{3} \right\}}\)
Powinno to być ułożone od najmniejsze do największej, ale mi się nie chce .