Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
daviz1992
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: daviz1992 »
Witam serdecznie
Pilnie potrzebuje rozkładu na czynniki tego wielomianu metodą grupowania.
Z góry dziękuję
\(\displaystyle{ W(x)=7x^{3}+2x^{2}-21x-6}\)
-
frej
Post
autor: frej »
\(\displaystyle{ 21=3\cdot 7}\)
\(\displaystyle{ 6=3\cdot 2}\)
-
Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Post
autor: Mersenne »
\(\displaystyle{ 7\left(x+\frac{2}{7}\right) (x-\sqrt{3}) (x+\sqrt{3})}\)