wielomian stopnia 3
wielomian stopnia 3
mam wielomian:
\(\displaystyle{ x^3-9x^2+6x+56}\)
Mam go doprowadzić do do postaci:
\(\displaystyle{ (x+2)(x-4)(x-7)}\)
Bardzo proszę o baaardzo dokładne przedstawienie działań w tym kierunku (czyt. łopatologiczne gdyż jest to cześć całki USUNIĘTO) a ja utknęłam na samiuśkim jej początku )
Z góry dzięki
\(\displaystyle{ x^3-9x^2+6x+56}\)
Mam go doprowadzić do do postaci:
\(\displaystyle{ (x+2)(x-4)(x-7)}\)
Bardzo proszę o baaardzo dokładne przedstawienie działań w tym kierunku (czyt. łopatologiczne gdyż jest to cześć całki USUNIĘTO) a ja utknęłam na samiuśkim jej początku )
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 14:06 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
wielomian stopnia 3
Jesli juz masz podaną postać końcową to skorzystaj z twierdzenia Bezouta i np. schematem Hornera podziel.
/e dopiero teraz doczytałem...
Dzielisz ten wielomian przez np \(\displaystyle{ x+2}\) i pzoniej bedziesz mial trójmian kwadratowy i dojdziesz do ostatecznej postaci. Pozniej rozkładasz na ułamki proste
/e dopiero teraz doczytałem...
Dzielisz ten wielomian przez np \(\displaystyle{ x+2}\) i pzoniej bedziesz mial trójmian kwadratowy i dojdziesz do ostatecznej postaci. Pozniej rozkładasz na ułamki proste
wielomian stopnia 3
no własnie sek w tym że nie mam teroetycznie tego rozwiązania... zobaczyłam sobie w rozwiązaniu całki jak to ma byc ale nie wiem jak to ktoś policzył dlatego proszę o pomoc jak to zrobić ale teretycznie nie wiedząc jakie mają byc te pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
wielomian stopnia 3
no to zgadnij rozwiązanie (przecież to często stosowana metoda, a jak nie zgadywać to twierdzenie o pierwiastkach całkowitych) podziel i po kłopocie..
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
wielomian stopnia 3
Jak masz jakiś wielomian stopnia 1, 2, 3, 4 i nie potrafisz rozłożyć go na czynniki w żaden ze znanych Ci sposobów, to wykorzystaj gotowe wzory na pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
wielomian stopnia 3
w przypadku stopni 3 i 4 obliczenia będą bardzo niewygodne.. no i wzory trzeba by sprawdzić, a skoro tak to już lepiej wolframalpha i po sprawie
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
wielomian stopnia 3
Tak, to ostateczność, ale czasami konieczność (w praktyce): np. \(\displaystyle{ x^3+x^2-2x-3=0 \Leftrightarrow x=\left(\sqrt[3]{\frac{61-9\sqrt{29}}{54}} + \sqrt[3]{\frac{61+9\sqrt{29}}{54}}-\frac{1}{3}\right)^3}\) jeśli \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)adambak pisze:w przypadku stopni 3 i 4 obliczenia będą bardzo niewygodne.. no i wzory trzeba by sprawdzić, a skoro tak to już lepiej wolframalpha i po sprawie
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, o 14:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.