równania i nierówności
równania i nierówności
Mianowicie mam kilka pytań na które chciałbym uzyskać odpowiedź.
Są to zadania typu "Rozwiąż równania i nierówności"
1. \(\displaystyle{ (x-3)\left( 4+x\right)}\) czy wynikiem tego zadania będzie \(\displaystyle{ x \in (-4,3)}\) i oczywiście wykres (uśmiechnięta parabola).
2. Jak rozwiązywać zadania typu :
\(\displaystyle{ 3x^{3}-6x=0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2x^{3}- x^{2}-8x+4=0}\)
Są to zadania typu "Rozwiąż równania i nierówności"
1. \(\displaystyle{ (x-3)\left( 4+x\right)}\) czy wynikiem tego zadania będzie \(\displaystyle{ x \in (-4,3)}\) i oczywiście wykres (uśmiechnięta parabola).
2. Jak rozwiązywać zadania typu :
\(\displaystyle{ 3x^{3}-6x=0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2x^{3}- x^{2}-8x+4=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
równania i nierówności
ad. 1
Czegoś brakuje
ad. 2
I. wyłączasz wspólny czynnik przed nawias
II. to samo, co w I. tylko dwukrotnie
Czegoś brakuje
ad. 2
I. wyłączasz wspólny czynnik przed nawias
II. to samo, co w I. tylko dwukrotnie
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równania i nierówności
to nie jest nierównośćpawelk3k pisze:1. \(\displaystyle{ (x-3)\left( 4+x\right)}\) czy wynikiem tego zadania będzie \(\displaystyle{ x \in (-4,3)}\) i oczywiście wykres (uśmiechnięta parabola).
w pierwszym musisz wyłączyć \(\displaystyle{ x}\) przed nawias; w drugim możesz pogrupować wyrazypawelk3k pisze:2. Jak rozwiązywać zadania typu :
\(\displaystyle{ 3x^{3}-6x=0}\)
lub
\(\displaystyle{ 2x^{3}- x^{2}-8x+4=0}\)
równania i nierówności
no tak tak oczywiście rysunek będzie ale \(\displaystyle{ x_1=3}\) i \(\displaystyle{ x_2=-4}\) parabola uśmiechnięta i wynik to \(\displaystyle{ x \in (-4,3)}\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, o 21:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
równania i nierówności
a co do \(\displaystyle{ 3x^{3}-6x=0}\) to jak się wyciąga to dochodzimy do postaci \(\displaystyle{ 3x \left( x^{2}-2 \right) =0}\) gdzie delta wychodzi ujemna -_- a z \(\displaystyle{ 3x}\) raczej nie da się nic zrobić. Coś mi się jarzy ze rozbijało się tak by jeden nawias miał postać \(\displaystyle{ (x-1)}\) i wtedy już jedno rozwiązanie mamy podane. Jestem na dobrym torze ?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, o 23:44 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: klamry[latex][/latex]
Powód: klamry
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
równania i nierówności
pokaż swoje obliczenia dotyczące wyróżnika, bo nie jest ujemny; jednakże najszybciej będzie skorzystać ze wzoru na różnicę kwadratówpawelk3k pisze:a co do \(\displaystyle{ 3x^{3}-6x=0}\) to jak się wyciąga to dochodzimy do postaci \(\displaystyle{ 3x \left( x^{2}-2 \right) =0}\) gdzie delta wychodzi ujemna
w tym przypadku otrzymałeś postać \(\displaystyle{ 3x}\) zatem \(\displaystyle{ x=0}\) jest miejscem zerowym funkcjipawelk3k pisze:a z \(\displaystyle{ 3x}\) raczej nie da się nic zrobić. Coś mi się jarzy ze rozbijało się tak by jeden nawias miał postać \(\displaystyle{ (x-1)}\) i wtedy już jedno rozwiązanie mamy podane. Jestem na dobrym torze ?