Dwa problemy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Dwa problemy
1) Niech \(\displaystyle{ a, b}\) będą dwoma pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ x^4+x^3-1}\). Wykaż że \(\displaystyle{ ab}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^6+x^4+x^3-x^2-1}\)
2) Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ x^4+12x-5}\) ma dwa pierwiastki \(\displaystyle{ u, v}\) których suma wynosi \(\displaystyle{ 2}\)
2) Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ x^4+12x-5}\) ma dwa pierwiastki \(\displaystyle{ u, v}\) których suma wynosi \(\displaystyle{ 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa problemy
2) \(\displaystyle{ x^4+12x-5=(x^2-2x+5)(x^2+2x-1)}\) Tylko, że suma wynosi \(\displaystyle{ -2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dwa problemy
"Wykorzystałeś" tutaj Ferrariego, czy tak na oko wpadłeś?
Vaxa dzisiaj nie będzie, więc ja spałuję:
\(\displaystyle{ x^4 = -12x + 5}\)
Dobierzmy takie \(\displaystyle{ y}\), żeby obydwie strony były kwadratami:
\(\displaystyle{ (x^2 + y)^2 = 2yx^2 - 12x + y^2 + 5}\)
Musi zatem być:
\(\displaystyle{ \Delta = 144 - 8y(5+y^2) = 0}\)
Łatwo dostrzec, że \(\displaystyle{ y=2}\).
\(\displaystyle{ (x^2 + 2)^2 = 4x^2 - 12x + 9}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + 2)^2 = (2x - 3)^2}\)
\(\displaystyle{ (x^2 - 2x + 5)(x^2 + 2x - 1) = 0}\)
No i tu se liczymy, że pierwiastki, to \(\displaystyle{ x \in \{1+2i, 1-2i, -1-\sqrt{2}, -1 + \sqrt{2} \}}\)
Z Vieta wiemy, że suma wszystkich pierwiastków to 0. Natomiast suma pierwiastków zespolonych jest równa \(\displaystyle{ 2}\), a rzeczywistych \(\displaystyle{ -2}\). Widocznie błąd w treści.
Hejka :*
Vaxa dzisiaj nie będzie, więc ja spałuję:
\(\displaystyle{ x^4 = -12x + 5}\)
Dobierzmy takie \(\displaystyle{ y}\), żeby obydwie strony były kwadratami:
\(\displaystyle{ (x^2 + y)^2 = 2yx^2 - 12x + y^2 + 5}\)
Musi zatem być:
\(\displaystyle{ \Delta = 144 - 8y(5+y^2) = 0}\)
Łatwo dostrzec, że \(\displaystyle{ y=2}\).
\(\displaystyle{ (x^2 + 2)^2 = 4x^2 - 12x + 9}\)
\(\displaystyle{ (x^2 + 2)^2 = (2x - 3)^2}\)
\(\displaystyle{ (x^2 - 2x + 5)(x^2 + 2x - 1) = 0}\)
No i tu se liczymy, że pierwiastki, to \(\displaystyle{ x \in \{1+2i, 1-2i, -1-\sqrt{2}, -1 + \sqrt{2} \}}\)
Z Vieta wiemy, że suma wszystkich pierwiastków to 0. Natomiast suma pierwiastków zespolonych jest równa \(\displaystyle{ 2}\), a rzeczywistych \(\displaystyle{ -2}\). Widocznie błąd w treści.
Hejka :*
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa problemy
Marcinek665,
\(\displaystyle{ x^4+12x-5=(x^2+bx+5)(x^2+cx-1)}\) i potem układ trzech równań by wyeliminować \(\displaystyle{ x^3, x^2}\) oraz by było \(\displaystyle{ 12x}\).
\(\displaystyle{ x^4+12x-5=(x^2+bx+5)(x^2+cx-1)}\) i potem układ trzech równań by wyeliminować \(\displaystyle{ x^3, x^2}\) oraz by było \(\displaystyle{ 12x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dwa problemy
Gratuluję profetyzmu. W końcu szanse, że rozkład \(\displaystyle{ x^4+12x-5=(x^2+bx+5)(x^2+cx-1)}\) będzie git, są wprost epsilonowe xD
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa problemy
Parę dni wcześniej musiałem takim sposobem rozłożyć inny wielomian w zbiorze Kiełbasy, stąd ten pomysł a że się udało Choć mogłem użyć metodę Ferrariego, ale nie chciało mi się
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dwa problemy
Molu, czy mógłbyś zaproponować rozwiązanie do pierwszego problemu? Lub chociaż jakiegoś hinta.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Dwa problemy
Sposób kamila będzie ogólny jeśli w równaniu
\(\displaystyle{ a_{4}x^{4}+a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}=0}\)
zastosujemy podstawienie \(\displaystyle{ x=y-\frac{a_{3}}{4a_{4}}}\)
a następnie stosujemy rozkład \(\displaystyle{ \left( y^2-ay+b\right)\left( y^2+ay+c\right)=y^2+py^2+qy+r}\)
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników otrzymujemy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c-a^2=p \\ a\left( b-c\right)=q\\bc=r \end{cases}}\)
Jeżeli a jest równe zero to q też jest równe zero
Jeżeli q jest równe zero to mamy równanie dwukwadratowe
Załóżmy że \(\displaystyle{ a\neq 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c=a^2+p \\ b-c=\frac{q}{a}\\4bc=4r \end{cases}\\
\begin{cases} 2b=a^2+p+\frac{q}{a} \\2c=a^2+p-\frac{q}{a}\\4bc=4r \end{cases}\\
\left( a^2+p\right)^2- \frac{q^2}{a^2}=4r\\
a^4+2pa^2+p^2-4r- \frac{q^2}{a^2}=0\\
a^6+2pa^4+\left(p^2-4r\right)a^2-q^2=0}\)
\(\displaystyle{ a_{4}x^{4}+a_{3}x^{3}+a_{2}x^{2}+a_{1}x+a_{0}=0}\)
zastosujemy podstawienie \(\displaystyle{ x=y-\frac{a_{3}}{4a_{4}}}\)
a następnie stosujemy rozkład \(\displaystyle{ \left( y^2-ay+b\right)\left( y^2+ay+c\right)=y^2+py^2+qy+r}\)
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników otrzymujemy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c-a^2=p \\ a\left( b-c\right)=q\\bc=r \end{cases}}\)
Jeżeli a jest równe zero to q też jest równe zero
Jeżeli q jest równe zero to mamy równanie dwukwadratowe
Załóżmy że \(\displaystyle{ a\neq 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c=a^2+p \\ b-c=\frac{q}{a}\\4bc=4r \end{cases}\\
\begin{cases} 2b=a^2+p+\frac{q}{a} \\2c=a^2+p-\frac{q}{a}\\4bc=4r \end{cases}\\
\left( a^2+p\right)^2- \frac{q^2}{a^2}=4r\\
a^4+2pa^2+p^2-4r- \frac{q^2}{a^2}=0\\
a^6+2pa^4+\left(p^2-4r\right)a^2-q^2=0}\)