podaj wzor wielomianu opisujacego pole trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 28 razy
podaj wzor wielomianu opisujacego pole trojkata
dany jest trojkat rownoramienny o podstawie AB i wierzchołkach A(0,0), B(x,0), gdzie x>0, oraz C nalezacym do paraboli \(\displaystyle{ y=x^{2}+1}\). Podaj wzórwielomianu opisującego pole tego trojkata w zaleznosci od x. jaka jest dziedzina tej funkcji?
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 28 razy
podaj wzor wielomianu opisujacego pole trojkata
dzieki:) a czy pole tego trojkata to: \(\displaystyle{ P(x)=\frac{1}{2}x^3\cdot\frac{1}{2}x}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
podaj wzor wielomianu opisujacego pole trojkata
Nie. Jakie są współrzędne spodka wysokości opuszczonej na podstawę określoną w zadaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
podaj wzor wielomianu opisujacego pole trojkata
Dobrze. To jak teraz określisz wysokość?aalmond pisze:wysokość trójkąta to wartość rzędnej punktu C
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 28 razy
podaj wzor wielomianu opisujacego pole trojkata
czyli pole to: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x(\frac{1}{4}x^{2}+1)=\frac{1}{8}x^3+\frac{1}{2}x}\)?