\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-7x+6}\)
czy dalej jest: \(\displaystyle{ x^{3}-6x-x+6=x(x^{2}-6)-1(x-6)}\) ? jesli tak to co dalej?
rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
rozłóż wielomian na czynniki
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) dzielisz przez \(\displaystyle{ x-1}\) z racji tego iż \(\displaystyle{ x=1}\), oznacza to słownie, że liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu i zeruje się on pod tą wartością, zatem dzielimy i w efekcie otrzymujemy:
\(\displaystyle{ Q(x)=(x^2+x-6)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=(x^2+x-6)(x-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ x^{3}-7x+6=x^{3}-x-6x+6=x(x^{2}-1)-6(x-1)=x(x-1)(x+1)-6(x-1)=(x-1)(x^{2}+x-6)=...}\)
Jeszcze delta dodatnia jest więc...
Jeszcze delta dodatnia jest więc...