Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przeez wielomian u, nie wykonując dzielenia
\(\displaystyle{ w(x)=x^{99}-1, u(x)=(x+1)(x-2)}\)
wg mnie reszta jest równa \(\displaystyle{ 10x+31}\) (podstawiłam -1 potem 2 i ułożyłam równania \(\displaystyle{ -a+b=21}\) oraz \(\displaystyle{ 2a+b=51}\)) w ksiązce rozwiązanie jest inne (\(\displaystyle{ 10x+53}\)). Dzielac wielomiany wyszlo mi cos jeszcze innego. Nie wiem gdzie lezy blad.
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu nie wykonując dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 28 razy
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu nie wykonując dzielenia
Ostatnio zmieniony 21 lip 2011, o 19:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: klamry[latex][/latex]
Powód: klamry
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu nie wykonując dzielenia
Czy na pewno dobrze przepisałaś zadanie?
\(\displaystyle{ w\left( -1\right)=-2}\)
\(\displaystyle{ w\left( 2\right)=2^{99}-1}\)
Więc układ równań ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a+b=-2 \\ 2a+b=2^{99}-1 \end{cases}}\)
Wtedy odpowiedź będzie jeszcze inna.
\(\displaystyle{ w\left( -1\right)=-2}\)
\(\displaystyle{ w\left( 2\right)=2^{99}-1}\)
Więc układ równań ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -a+b=-2 \\ 2a+b=2^{99}-1 \end{cases}}\)
Wtedy odpowiedź będzie jeszcze inna.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 28 razy
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu nie wykonując dzielenia
tak, racja. caly post zle napisalam do tego. przepraszam.