udowodnij twierdzenie o reszcie wielomianu korzystając z tego, że wielomian w(x) można przedstawić w postaci: \(\displaystyle{ w(x)=p(x)(x-a)+r}\). Gdzieś widziałam coś takiego, czy to o to chodzi(?):
\(\displaystyle{ w(x)=p(x)(x-a)+r \\
w(a)=p(a)(a-a)+r \\
w(a)=p(a) \cdot 0+r \\
w(a)=r}\)
udowodnij twierdzenie o reszcie wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 28 razy
udowodnij twierdzenie o reszcie wielomianu
Ostatnio zmieniony 13 lip 2011, o 00:31 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak mnożenia to \cdot. Całe wyrażenie umieszczaj w jednych klamrach[latex][/latex] , odstępy uzyskasz wpisując \\
Powód: Znak mnożenia to \cdot. Całe wyrażenie umieszczaj w jednych klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy