rozwiąż równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mejolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 28 razy

rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: mejolga »

\(\displaystyle{ x^3-5x-4=0}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ x^3-x - 4x-4=0}\)
mejolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 28 razy

rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: mejolga »

no tak ale dalej jak wyciagne x to bedzie w nawiasach \(\displaystyle{ x^2}\) i x i nie moge polaczyc. ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ x^3-x - 4x-4= x( x^{2}-1) -4(x+1) = x(x-1)(x+1) - 4(x+1) = (x+1)( x^{2} -x -4) = 0}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: ares41 »

Można też od razu skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych.
ODPOWIEDZ