rozloz wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mejolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 21 cze 2011, o 03:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 28 razy

rozloz wielomian na czynniki

Post autor: mejolga »

\(\displaystyle{ w\left(x \right) = \left( 3x^4-2x^3+\frac{1}{3}x^2 \right) \left( x^6-1 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 21:11 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozloz wielomian na czynniki

Post autor: piasek101 »

Z pierwszego nawiasu wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\); drugi potraktuj (na początek) jako różnicę kwadratów.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

rozloz wielomian na czynniki

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ w \left( x \right) = \left( 3x^4-2x^3+\frac{1}{3}x^2 \right) \left( x^6-1 \right) =x^2 \left( 3x^2-2x+\frac{1}{3} \right) \left( x^3-1 \right) \left( x^3+1 \right) =3x^2 \left( x-\frac{1}{3} \right) ^2 \left( x-1 \right) \left( x^2+x+1 \right) \left( x+1 \right) \left( x^2-x+1 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 21:11 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
ODPOWIEDZ