wyznacz parametr, dla ktorego wielomian ma 3 roziwazania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Paku93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świetokrzyskie

wyznacz parametr, dla ktorego wielomian ma 3 roziwazania

Post autor: Paku93 »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} + (m+1)x^{2} + (m+2)x + 2}\)
wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorego wielomian ma 3 rozne pierwiastki rzeczywiste

edit: chyba sobie poradzilem, dzieki Piasek,

wedlog wskazowki podzielilem przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) i wyszlo
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2} + mx + 2)(x+1)}\)
dalej obliczylem delte
\(\displaystyle{ m^{2} - 8 > 0 \Rightarrow
m \in (-\infty ; -2\sqrt{2})\cup(2\sqrt{2} ; \infty)}\)


do tego obliczylem \(\displaystyle{ f(-1)}\) dla \(\displaystyle{ x^{2} + mx + 2}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=1-m+2}\)
\(\displaystyle{ 0=-m+3}\)
\(\displaystyle{ m=3}\)
uwzgledniajac to wyszlo
\(\displaystyle{ m \in (-\infty ; -2\sqrt{2})\cup(2\sqrt{2} ; 3)\cup(3 ; \infty)}\)

jakby ktos mogl potwierdzic poprawnosc mojego rozwiazania to bylbym wdzieczny
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, o 18:48 przez Paku93, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz parametr, dla ktorego wielomian ma 3 roziwazania

Post autor: piasek101 »

Jeden pierwiastek to \(\displaystyle{ x=-1}\).
ODPOWIEDZ