Reszta wielomianu - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RR
- Podziękował: 19 razy
Reszta wielomianu - zadanie
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany x-5 oraz x+3 daje odpowiednio reszty 1 i -7. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^{2} - 2x - 15}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Reszta wielomianu - zadanie
\(\displaystyle{ x^{2}-2x-15=(x+3)(x-5)}\)
w(5)=1
w(-3)=-7
w(x)=(x-5)(x+3)q(x)+ax+b
1=....
-7=....
w(5)=1
w(-3)=-7
w(x)=(x-5)(x+3)q(x)+ax+b
1=....
-7=....