wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Post autor: muller »

Dla jakich wartosci parametru p wielonian \(\displaystyle{ w(x)=(x^{2}-4x+4)[x^{2}+(p-1)x+p]}\) ma 3 rozne pierwiastki?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ w(x)=(x-2)^2[x^2+(p-1)x+p]}\)
Jak widać jest pierwiastek podwójny. Aby więc cały wielomian miał 3 różne pierwiastki, to trójmian
\(\displaystyle{ f(x)=x^2+(p-1)x+p}\)
musi mieć 2 różne pierwiastki różne od 2
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Post autor: setch »

czyli ze \(\displaystyle{ \Delta>0}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Post autor: Rogal »

...i różne od 2...
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Post autor: muller »

\(\displaystyle{ \Delta=p^{2}-6p+1}\)? dobrze to obliczyłem bo potem trudno mi wyciagnac pierwiatek z delty przy zakladaniu ze x jest rozne od 2...
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wielomian z parametrem - 3 rózne pierwiastki

Post autor: Lorek »

Delta jest ok ale ona wcale nie jest potrzebna do 2 warunku (wręcz by tam przeszkadzała)
ODPOWIEDZ