wielomiany jednej zmiennej, parametr
wielomiany jednej zmiennej, parametr
1)Jednym z rozwiązań równania \(\displaystyle{ 3x^{3}+ax^{2}+bx+12=0}\) , gdzie a,b należy do całkowitych, jest liczba 1+ pierwiastek z 3 . Znajdz a i b.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
wielomiany jednej zmiennej, parametr
mozliwe ze jest cos zlego ale ja bym tu skorzystal ze schematu hornea ;d naprawde przydatna rzecz mam nadzieje ze o tym slyszales naprawde ulatwia zycie jesli chodzi o wielominany ;D
wielomiany jednej zmiennej, parametr
Ale mysi wyjsc bo mam w odpowiedziach ale nie wiem jak to zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
wielomiany jednej zmiennej, parametr
ostatni czynik musi sie rownac masz rownanie i nie wiem potem mozna jak chcecie nawet schemat euklidesa; D
tylko tak sobie teraz pomyslalem dla jakich mozna stosowac ten schemat czy dla 1+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) mozna to zastosowac ;d
[ Dodano: 9 Styczeń 2007, 20:15 ]
ale to cos zaduzo pracy mysle ze to nei jest raczej to szukane rozwiazanie ;d
tylko tak sobie teraz pomyslalem dla jakich mozna stosowac ten schemat czy dla 1+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) mozna to zastosowac ;d
[ Dodano: 9 Styczeń 2007, 20:15 ]
ale to cos zaduzo pracy mysle ze to nei jest raczej to szukane rozwiazanie ;d
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wielomiany jednej zmiennej, parametr
Pewnie, że można stosować schemat Hornera dla \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\), ale źle się liczy, już lepiej policzyć \(\displaystyle{ f(1+\sqrt{3})}\) i przyrównać do 0. (skądś znam to zadanie... nie jest to czasem pan Wuszt? )
wielomiany jednej zmiennej, parametr
kłaczkow, kurczab, świda - zbiór zadań do liceów i techników, klasa II
[ Dodano: 9 Styczeń 2007, 21:32 ]
jesli o to ci chodzi
[ Dodano: 9 Styczeń 2007, 21:32 ]
jesli o to ci chodzi