Dziedzina funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 31 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: lukis »

a) Wyznacz dziedzinć i miejsca zerowe funkcji
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}-2x^{2}-x+2}{x^{2}-7x+6}}\)

b) Wyznacz dziedzinć funkcji (sorry, nie mogůem wzorem)
1/(pierwiastek)-x�+6x�(koniec pierwiastka) -11x+6
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: greey10 »

a) jesli chodzi o miejsca zerowe to srpadzasz kiedy licznik przyjmuje wartos zero zauwarz ze liczik rowna sie \(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x-2)}\) czy miejsca zerowe to 1 2 -1 a jesli chodzi o dziedzine to musisz pameitac "pamietaj cholero nie dziel przez zero ;D" czyli szukas zmiejsc zerowych mianownika ;D liczysz delte (czyli takimi pnkt nie ktore istnec nie moga to bedize 6 i 1. czyli jak dziedzina jest znbior licz rzeczywistych bez 6 i 1

[ Dodano: 9 Styczeń 2007, 19:13 ]
b)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{-x^{3}+6x^{2}}-11x+6}}\) jesli chodzi o ten przykald to pwoiem tak ;d pamietaj o tym wartosc pod pierwiastkiem zawsze musi byc wieksza od zera to podobna zasada jak z tym pamietaj cholero nie dizel przez zero wiedzac te rzeczy nalezy teraz tylko sprobowac ;D
lukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 31 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: lukis »

ok, rozumiam, ale w przykładzie b to co jest w mianowniku pod pierwiastkiem mam rozpatrywać osobno od tego, co nie ma pierwiastka?
ODPOWIEDZ